Istoricul Parohiei Scoposeni

Istorie Decembrie 13, 2012

Actuala biserică ortodoxă din satul Scoposeni a fost ridicată în urma inundațiilor de pe rîul Prut din anul 1969, cînd au fost distruseatît casele locuitorilor, cît și biserica din vechea vatră a satului situată exact pe malul rîului Prut la cca 4-5 km E, de șoseaua Iași-Huși.

După strămutarea populației și ridicarea satului pe o nouă vatră (alipit de satul Gura-Bohotin si traversat de șoseaua Iași-Huși), locuitorii satului Scoposeni au început în anul 1974 lucrările de ridicare a noii biserici.

Biserica de dimensiuni mici 14x6m a fost sfințită în anul 1977 de către Prea Sfințitul Adrian Botoșăneanul. Alături de contribuția financiară și munca fizică a întregii comunități amintim eforturile deosebite ale lui Grigorie Isari epitrop în aceea vreme și a consilierilor Grigorie Ambrozie si Grigorie Pricop, toți trei trecuți la cele veșnice.

Pînă în anul 2000, satul Scoposeni nu a avut  calitate de parohie de sine-stătătoare, slujbele bisericii fiind oficiate de către  preoți  suplinitori. Amintim aici pe preotul Marin Bogos care a suplinit parohia pînă în anul 1982 si preotul Paul Iușcă între anii 1982 si 2002.  

Din 10 martie 2002 pînă astazi (noiembrie 2012) chemat să păstorească parohia este preotul Ioan Buju, primul preot paroh al satului. Cei mai în vîrstă enoriași nu au cunostință și nu își amintesc ca satul să fi avut vreodată calitate de parohie și preot paroh care să păstorească numai această comunitate de credincioși.

Programul liturgic săptămînal al Bisericii,   începe vineri la orele 16.00, cu programul de spovedanie, continuînd a doua zi, sîmbătă dimineața la orele 8.00 cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii, urmate de slujba de pomenire pentru cei adormiți. După-amiază, la  orele 16.00  la fel ca în ziua  precedentă, este program de spovedanie, urmat la orele 18.00 de slujba Vecerniei unită cu Litia și cateheza.

Duminică dimineață, programul liturgic continuă în mod bine cunoscut cu slujba Utreniei și a Sfintei Liturghii fiind încheiată de convorbirile cu credincioșii. Programul liturgic de mai sus se respectă atît în ziua ce precede un praznic împărătesc sau prăznuirea unui sfînt cu ținere, cît și în ziua prăznuirii.